Jak sama nazwa wskazuje, syrop klonowy wytwarza się z soku drzewa. Tym drzewem jest oczywiście klon. Najczęściej wykorzystywane w tym celu gatunki to klon cukrowy, czerwony a także srebrzysty. Ciekawostką jest, iż do wytwarzania syropu można wykorzystywać te same drzewa przez kilkadziesiąt lat. Aby jednak zacząć to robić, muszą one osiągnąć wiek około 30 – 40 lat. Należy zdążyć nim drzewa wypuszczą pąki, gdyż zmienia to smak soku, pobiera się go więc wczesną wiosną. Robi się to za pomocą specjalnych kraników, które umieszczane są w pniach drzew. Tak pobrany sok jest poddawany odparowaniu a następnie podgrzany, aby zgęstniał.
Słodkie z natury produkty spożywcze coraz częściej poszukiwane są w sklepach. Z cukru w diecie można zrezygnować na wiele sposobów. Najmniej drastycznym jest zastąpić go słodkim syropem, między innymi może to być syrop klonowy. Od kilku lat dietetycy podkreślają, jak zdrowy jest ten produkt. Przede wszystkim zawiera dużą ilość manganu, jego niewielka ilość może całkowicie pokryć zapotrzebowanie na ten ważny składnik odżywczy. Bogaty jest także w ryboflawinę. Niektórzy naukowcy rozpisują się także o jego działaniu przeciwnowotworowym