Site Loader

Ze względu na niebywałe walory smakowe i bogactwo składników, nazywany jest Kanadyjskim Płynnym Złotem. Warto go stosować, gdyż poza ciekawym smakiem prezentuje także właściwości prozdrowotne. O czym mowa? O syropie klonowym oczywiście.

Syrop klonowy – skład i pochodzenie

Płynnym złotem zwany jest nie bez kozery. Jest bogaty między innymi w magnez, cynk, mangan oraz witaminy z grupy B. Pochodzi zaś z Kanady, dokładniej z prowincji o nazwie Quebec. Wytwarzać go zaczęły ludy indiańskie, zanim jeszcze Krzysztof Kolumb dokonał odkrycia Ameryki.

Jak powstaje syrop klonowy

Jak sama nazwa wskazuje, syrop klonowy ze sklepu bee.pl wytwarza się z soku drzewa. Tym drzewem jest oczywiście klon. Najczęściej wykorzystywane w tym celu gatunki to klon cukrowy, czerwony a także srebrzysty. Ciekawostką jest, iż do wytwarzania syropu można wykorzystywać te same drzewa przez kilkadziesiąt lat. Aby jednak zacząć to robić, muszą one osiągnąć wiek około 30 – 40 lat. Należy zdążyć nim drzewa wypuszczą pąki, gdyż zmienia to smak soku, pobiera się go więc wczesną wiosną. Robi się to za pomocą specjalnych kraników, które umieszczane są w pniach drzew. Tak pobrany sok jest poddawany odparowaniu a następnie podgrzany, aby zgęstniał. Podgrzewa się go aż syrop klonowy będzie miał odpowiednią konsystencję. Do produkcji syropu klonowego nie używa się żadnych barwników, konserwantów ani szkodliwych środków chemicznych. Jest to produkt w stu procentach naturalny.

Dlaczego syrop klonowy jest tak zdrowy

Poza bogactwem składników syrop klonowy wyróżnia to, iż jest on przygotowywany bez szkodliwej chemii, która jest obecna w większości dostępnych na rynku produktów. Odbywa się to dzięki temu, iż syrop klonowy butelkowany jest w temperaturze około 82 stopni Celsjusza, co zabezpiecza go w sposób naturalny przed rozwojem mikroorganizmów. Z tego powodu dodawanie konserwantów jest zbędne. 

Zastosowanie płynnego złota z Kanady

Ten produkt przypominający nasz rodzimy miód, znajduje wykorzystanie głównie w kuchni. Można nim na przykład dosładzać potrawy, polewać naleśniki, racuchy, tosty francuskie oraz gofry. Świetnie sprawdza się też jako dodatek do napojów i drinków, ponieważ doskonale rozpuszcza się w wodzie. Ciemniejszy syrop klonowy, podczas produkcji którego zaszedł dalej proces karmelizacji, nada się do marynowania mięs. Jasne syropy są delikatniejsze w smaku i uważa się, iż są one zdrowsze. Oba rodzaje można wykorzystać do przeróżnych wypieków, ogranicza nas jedynie wyobraźnia.

Podsumowując syrop klonowy to cenny i smaczny produkt, którym z powodzeniem można zastąpić cukier oraz miód.

 

Post Author: Tomasz